Januártól új szabályok szerint viszik a szemetet

Csupán a szabályok újak, a gyakorlat nem változik a térség szemétszállításában.

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak – egyebek között ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az idén januártól hatályos jogszabály előírja azt is, hogy a szolgáltatónak – a vegyes hulladékon túl – a háztól kell elszállítania a műanyag-, a fém- és a papírhulladékot is. A műanyag flakonokat laposan – lehetőség szerint kupak nélkül –, az újságpapír-hulladékot pedig kötegelve kell a gyűjtőedényben elhelyezni.

Ha a december 25-e és január 31-e között képződött fenyőfahulladék gyűjtőedényben nem helyezhető el, akkor azt hulladékgyűjtő udvarba vagy pedig a közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre kell vinni. A társasházakban a fenyőfa hulladékot – a közszolgáltató által történő elszállításig – egy helyen kell gyűjteni. A zöldhulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyűjtőedényben, vagy pedig zsákban kell gyűjteni.Július 1-jétől a magánszemélyek által lakott ingatlanoknál az egyik felajánlott gyűjtőedény – kukaedény – legfeljebb 80 literes lehet. Aki egyedül használ egy ingatlant, annak elegendő a legfeljebb 60 literes kuka is.

A pétervásárai térség legnagyobb szolgáltatója, a PEVIK Kft. ügyvezető igazgatója, Garai Ferenc érdeklődésünkre elmondta, hogy cégük 2011 óta a fenti szabályok szerint szolgáltat.

A cikk a HEOL.hu oldalon olvasható