Egyéb hulladékok

A háztartási kommunális, szelektív, üveg-, zöld- és lomhulladékon kívüli hulladékok nem tartoznak a közszolgáltatás körébe, ezek elszállítását nem tartalmazza a közszolgáltatási díj. Társaságunk a nem veszélyes hulladékok gyűjtésére és szállítására rendelkezik engedéllyel, az ilyen típusú hulladékok elszállításáról a Konténeres hulladékszállítás menüpontban talál bővebb információt.

Gyakori veszélyes hulladékok, melyek szállítását NEM tudjuk vállalni: azbesztet tartalmazó építési hulladék, palatető, akkumulátorok, veszélyes anyagokat tartalmazó elektronikai cikkek.

ELEKTRONIKAI HULLADÉK

Elektronikai hulladékát a legtöbb településen évente egyszer, általában szeptemberben vagy októberben tudja leadni. A gyűjtés időpontjáról és helyszínéről, kérjük, érdeklődjön a helyi önkormányzatnál!

A gyűjtés során leadható elektronikai hulladékok: Minden olyan berendezés, ami elektromos árammal működik (hűtő, fagyasztó, televízió, bojler, mosógép, porszívó, elektromos konyhai berendezések, számítógépek, nyomtatók, fénymásolók, telefon, rádió, videoberendezések, elektromos kerti gépek, barkácsgépek, világítás armatúrák, játékkonzolok stb.). A hulladékot csak egyben, ép állapotban adhatja le, darabokra törve nem lehet elszállíttatni.

A gyűjtés során NEM adható le: Orvostechnikai eszközök, földfém-kábel, ipari alukábel, radioaktív berendezések, fénycsövek, autóakkumulátor, napelem, robbanásveszélyes eszközök.

HASZNÁLT MOBILTELEFONOK

A PEVIK Nonprofit Kft. névleges örökbefogadója Mambounak, egy afrikai csimpánzmenhely vidám lakójának. Használt mobiltelefonját leadhatja a Pétervásárai Járási Hivatal előterében kihelyezett gyűjtőponton, az eszköz feldolgozásából származó pénzből a Jane Goodall Intézet Mambout és csimpánztársait támogatja.

HASZNÁLT ELEMEK ÉS AKKUMULÁTOROK

Szolgáltatási területünkön a RE’LEM Nonprofit Kft. végzi a gyűjtést: „Az elemek és akkumulátorok hulladékká válását követően ne a háztartási szemétbe dobja, hanem gyűjtse azokat más hulladéktól elkülönítve és vegye igénybe az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló begyűjtőrendszert! Az elkülönített gyűjtőrendszer igénybevételével csökkenthető a környezetbe kikerülő veszélyes anyagok okozta egészségügyi kockázat és lehetővé válik egyes hasznos alkotóelemek visszanyerése is. A feleslegessé vált elemet és kisméretű akkumulátort vigye el az Önhöz legközelebb eső visszagyűjtő helyre!”

További információ: RE’LEM: Használt elem jó helyen! (relem.hu)

LÁMPAHULLADÉKOK

Szolgáltatási területünkön az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. végzi a lámpahulladékok (izzók, energiatakarékos lámpák, LED-es és egyéb lámpák, lámpatestek hulladékai) gyűjtését: „A leadott hulladékokat feldolgozzuk. A kinyert anyagokból lámpaalkatrészek, lámpák és egyéb termékek készülnek. Hozza vissza, hogy újrahasznosíthassuk!”

További információ: Lámpahulladékok begyűjtése – Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. (lampahulladek.hu)

GUMIABRONCSOK

Hulladékká vált gumiabroncsait a Trendi Car Trans Kft. telephelyén adhatja le.
Cím: 3245 Recsk, Várbükki utca vége, a Parádfürdői Erdészet bejárata a vasútállomás mellett
Telefonos elérhetőség: 30/985-9545.

HASZNÁLT SÜTŐOLAJ ÉS -ZSIRADÉK

A használt sütőolaj és sütőzsiradék káros környezeti hatásai ismertek: a vízbe jutva súlyosan károsítja a vízi élőlényeket, egyetlen liter használt olaj akár 1 millió liter ivóvizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet. A csatornákba jutva eltömíti a járatokat, a szennyvíztisztítókat pedig feleslegesen terheli. Szelektíven gyűjtve viszont 100%-ban újrahasznosítható. A hazai tulajdonú Biotrans Kft. erről gondoskodik, ráadásul a begyűjtött olaj és zsiradék után a helyi önkormányzatot is támogatja.

Segítsen Ön is ivóvizeink tisztán tartásában és a csatornahálózat védelmében, gyűjtse szelektíven a sütőolajat!

A sütőolajat, sütőzsiradékot, kókuszolajat és pálmaolajat műanyag palackban, befőttes üvegben vagy eredeti csomagolásában teheti a kihelyezett 240 literes gyűjtőedénybe.

BátorOrvosi rendelő
BekölceÓvoda konyha
BodonyÖnkormányzat
BükkszékRégi önkormányzat, központ
EgerbocsÖnkormányzat
EgercsehiÖnkormányzat
MátraballaÖnkormányzat
PétervásáraBáziskonyha
SirokTermelői piac