Egyéb hulladékok

A háztartási kommunális, szelektív, üveg-, zöld- és lomhulladékon kívüli hulladékok nem tartoznak a közszolgáltatás körébe, ezek elszállítását nem tartalmazza a közszolgáltatási díj. Társaságunk a nem veszélyes hulladékok gyűjtésére és szállítására rendelkezik engedéllyel, az ilyen típusú hulladékok elszállításáról a Konténeres hulladékszállítás menüpontban talál bővebb információt.

Gyakori veszélyes hulladékok, melyek szállítását NEM tudjuk vállalni: azbesztet tartalmazó építési hulladék, palatető, akkumulátorok, veszélyes anyagokat tartalmazó elektronikai cikkek.

ELEKTRONIKAI HULLADÉK

Elektronikai hulladékát a legtöbb településen évente egyszer, általában szeptemberben vagy októberben tudja leadni. A gyűjtés időpontjáról és helyszínéről, kérjük, érdeklődjön a helyi önkormányzatnál!

A gyűjtés során leadható elektronikai hulladékok: Minden olyan berendezés, ami elektromos árammal működik (hűtő, fagyasztó, televízió, bojler, mosógép, porszívó, elektromos konyhai berendezések, számítógépek, nyomtatók, fénymásolók, telefon, rádió, videoberendezések, elektromos kerti gépek, barkácsgépek, világítás armatúrák, játékkonzolok stb.). A hulladékot csak egyben, ép állapotban adhatja le, darabokra törve nem lehet elszállíttatni.

A gyűjtés során NEM adható le: Orvostechnikai eszközök, földfém-kábel, ipari alukábel, radioaktív berendezések, fénycsövek, autóakkumulátor, napelem, robbanásveszélyes eszközök.

HASZNÁLT MOBILTELEFONOK

A PEVIK Nonprofit Kft. névleges örökbefogadója Mambounak, egy afrikai csimpánzmenhely vidám lakójának. Használt mobiltelefonját leadhatja a Pétervásárai Járási Hivatal előterében kihelyezett gyűjtőponton, az eszköz feldolgozásából származó pénzből a Jane Goodall Intézet Mambout és csimpánztársait támogatja.

HASZNÁLT ELEMEK ÉS AKKUMULÁTOROK

Szolgáltatási területünkön a RE’LEM Nonprofit Kft. végzi a gyűjtést: „Az elemek és akkumulátorok hulladékká válását követően ne a háztartási szemétbe dobja, hanem gyűjtse azokat más hulladéktól elkülönítve és vegye igénybe az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló begyűjtőrendszert! Az elkülönített gyűjtőrendszer igénybevételével csökkenthető a környezetbe kikerülő veszélyes anyagok okozta egészségügyi kockázat és lehetővé válik egyes hasznos alkotóelemek visszanyerése is. A feleslegessé vált elemet és kisméretű akkumulátort vigye el az Önhöz legközelebb eső visszagyűjtő helyre!”

További információ: RE’LEM: Használt elem jó helyen! (relem.hu)

LÁMPAHULLADÉKOK

Szolgáltatási területünkön az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. végzi a lámpahulladékok (izzók, energiatakarékos lámpák, LED-es és egyéb lámpák, lámpatestek hulladékai) gyűjtését: „A leadott hulladékokat feldolgozzuk. A kinyert anyagokból lámpaalkatrészek, lámpák és egyéb termékek készülnek. Hozza vissza, hogy újrahasznosíthassuk!”

További információ: Lámpahulladékok begyűjtése – Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. (lampahulladek.hu)

GUMIABRONCSOK

Hulladékká vált gumiabroncsait a Trendi Car Trans Kft. telephelyén adhatja le.
Cím: 3245 Recsk, Várbükki utca vége, a Parádfürdői Erdészet bejárata a vasútállomás mellett
Telefonos elérhetőség: 30/985-9545.

HASZNÁLT SÜTŐOLAJ ÉS -ZSIRADÉK

A használt sütőolaj és sütőzsiradék káros környezeti hatásai ismertek: a vízbe jutva súlyosan károsítja a vízi élőlényeket, egyetlen liter használt olaj akár 1 millió liter ivóvizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet. A csatornákba jutva eltömíti a járatokat, a szennyvíztisztítókat pedig feleslegesen terheli. Szelektíven gyűjtve viszont 100%-ban újrahasznosítható. A hazai tulajdonú Biotrans Kft. erről gondoskodik, ráadásul a begyűjtött olaj és zsiradék után a helyi önkormányzatot is támogatja.

Segítsen Ön is ivóvizeink tisztán tartásában és a csatornahálózat védelmében, gyűjtse szelektíven a sütőolajat!

A sütőolajat, sütőzsiradékot, kókuszolajat és pálmaolajat műanyag palackban, befőttes üvegben vagy eredeti csomagolásában teheti a kihelyezett 240 literes gyűjtőedénybe.

BátorOrvosi rendelő
BekölceÓvoda konyha
BodonyÖnkormányzat
BükkszékRégi önkormányzat, központ
EgerbocsÖnkormányzat
EgercsehiÖnkormányzat
ErdőkövesdÓvodaudvar
IvádÖnkormányzat udvara
MátraballaÖnkormányzat
PétervásáraBáziskonyha
SirokTermelői piac

VESZÉLYES HULLADÉKOK

Háztartási veszélyes hulladékait (például nyomtatóból származó festékpatronok, palatető, festékes vödrök) Egerben a Terra-Vita Kft. veszi át, vagy igény szerint el is szállítják.

Elérhetőségeiket itt találja: Terra-Vita Környezetgazdálkodási Kft.