Megszüntetik jövőre a zsákos rendszert, máshogy pakoljuk a nyesedéket

Javában hullanak a falevelek, ott vannak a kertünkben, a járdán, és emellett nem csak tavasszal, hanem az évnek ebben a szakaszában is nagy mennyiségben gyűlnek össze a gallyak. Vannak, akik elégetik, mások bezsákolják ezeket. Kíváncsiak voltunk, mi történik a kihelyezett zöld zsákok tartalmával, s azt is megtudtuk, hogy változás várható a szállítást illetően megyénkben.

A PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. szolgáltatási területén márciustól november utolsó hetéig négyhetente szállítják a zöldhulladékot, mindezt házhoz menő gyűjtési rendszerben végzik. 

– Jelenleg sötétzöld színű, logóval ellátott, biológiailag lebomló zsákban kell kihelyezni a zöldhulladékot. Szolgáltatási területünk nagy részén minden háztartás maximum három ilyen zsákot és fél köbméter kötegelt ágat, gallyat helyezhet ki díjmentesen. Verpeléten, Feldebrőn, Tarnaszentmárián és Szarvaskőben magasabb a korlát, ezeken a településeken hat zsák helyezhető ki – mondta el portálunknak Eged István Renátó, a PEVIK Kft. ügyvezető igazgatója

Amennyiben nem elég ez a díjmentes mennyiség, bárki vásárolhat fehér színű, szintén biológiailag lebomló zsákot, melyet Pétervásárán a cég ügyfélszolgálatán értékesítenek, s egyes önkormányzatoknál is kapható.

A zöldhulladékot Egerbe szállítják, ahol vagy helyben, vagy tovább szállítás után Hejőpapiban komposztálják. A komposzt minőségétől függően vagy a mezőgazdaságban használják azt fel, vagy Hejőpapiban a kommunális hulladéklerakó takarására. Mindkét esetben újrahasznosul a zöldhulladék, még az utóbbiban is, hiszen a lerakó földréteggel való takarására mindenképpen szükség van. Ugyanakkor a mezőgazdaságban, esetleg kertekben való felhasználás előnyösebb lenne, de sajnos a lebomló zsákok nem mindig bomlanak le olyan gyorsan, mint a bennük található zöldhulladék, így a komposzt minősége változó, jegyezte meg. 

– Jövő márciustól ezért a tervek szerint szeretnénk kivezetni a lebomló zsákos gyűjtési rendszert. Minden lakos saját edényzetben vagy zsákban teheti majd ki a zöldhulladékot, ezeket pedig üríteni fogjuk. Az üres zsákokat a háztartásnál hagyjuk, amit a kommunális hulladék közé kell majd helyezni, ugyanis a szennyezettsége miatt a szelektív hulladék közé nem tehető. Ennek a változásnak köszönhetően a begyűjtött zöldhulladék tisztább lesz. A jövő héten esedékes zöldhulladék-szállítás során már nem is fogjuk pótolni a kihelyezett zsákokat – ismertette Eged István Renátó. 

A teljes cikk a HEOL.hu oldalon olvasható.