Ha nem veszünk újat, nyakunkon maradhat a szemét

A lakosság számára könnyen értelmezhető, ám nehezen elfogadható levél érkezett a napokban huszonhat megyénkbeli településre.

A Városgondozás Eger és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. arról értesítette az ügyfeleit, hogy a nem szabványos hulladékgyűjtő edények ideje lejárt, mivel azok járműbe történő, gépi ürítésre nem alkalmasak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy aki nem rendelkezik MSZ EN 840-1 szabvánnyal rendelkező kukával (ezek 60, illetve 120 literes kétkerekű, többnyire négyszögletes gyűjtőedények), azok március 31-ig kapnak haladékot ennek beszerzésére. A 120 literes edény 7800 forint+áfáért szerezhető be a kft. egri, Homok utcai telephelyén, illetve bárhol, ahol a fenti szabványjelzés szerepel a kukán. Aki nem vásárolja meg a szabályos szemétgyűjtő edényt, annak március 31. után már nem viszik el a szemetét.

Feldebrői olvasónk a tájékoztató levél elolvasása után az adott szemétszállítási napon körbejárt néhány utcát a falujában és megállapította, hogy a kukák jelentős része, közel hetven százaléka nem szabványos, azaz ha tetszik, ha nem, meg kell venni az újat.

– A gond csak az, hogy a településen rengeteg szegény ember él, aki a kemény tél miatt szinte minden tartalékát tüzelőre költötte. Most, hogy jön a tavasz, újabb nem várt kiadás sújtja a családokat –panaszolta. – Nem értem, hogy a szolgáltató, vagy az állam miért nem segít ilyen helyzetben. Az lenne a méltányos, ha a szelektíven gyűjtők, vagy a rászorulók legalább valami kedvezményt kapnának – fogalmazott Mónika asszony.

Tény, hogy a szolgáltatóknak nem nagyon van más választásuk, mivel a törvény már 2012-ben szabályozta a gyűjtőedény fogalmát (a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2. § (1) bekezdés 18 pontjában). E szerint a hulladékgyűjtő edényekre vonatkozó szabvány 2013 óta az MSZ EN 840-1. Ennek ellenére egyes üzletek a szabványnak nem megfelelő, gyenge minőségű, olcsóbb edényeket forgalmazzák. Ezek jellemzően a kör keresztmetszetű, kerék nélküli gyűjtők. A szolgáltató állítása szerint ezek ürítése munka- és balesetvédelmi okokból sem biztonságos, mivel a rakodómunkásoknak naponta ezres nagyságrendben kell azokat megmozgatniuk. Ha ezek megsérülnek, akkor a társaság nem vállal értük felelősséget, azaz kárt nem térít.

Tipikusan téli gond a szemétszállításnál az is, hogy akik szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, sokan a hamut az edényzetbe teszik, ezáltal az túlsúlyos lesz, így megnövekedik a rongálódás veszélye is. A kuka ürítésekor a hamu szállóporként jelentkezik, jócskán veszélyezteti a dolgozók egészségét, valamint a forró hamu a kukásautóba kerülve rendkívül tűzveszélyes. A tájékoztatóban arra is felhívják a figyelmet, hogy a kihűlt hamut inkább a telken hasznosítsák, hiszen sok értékes nyersanyagot tartalmaz, a komposztba belekeverhető, vagy a kert egy nem használt sarkában tárolható.

A Városgondozás Eger és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója, Jakab Zoltán lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a szolgáltatási területükön sok helyen nem szabványos edényt használnak, s a cserére feltétlenül szükség van, mivel azt törvény írja elő. Március 31-ig egyébként mindenkinek módjában áll beszerezni az új kukát.

Előbb-utóbb mindenkinek lépni kell

Garai Ferenc, a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft. ügyvezetője is azt erősítette meg, hogy a lépésre előbb-utóbb minden szolgáltatónak és önkormányzatnak fel kell készíteni a lakosságot. A társaság egyelőre mindenkinek elszállítja a kommunális hulladékát, de tény, hogy ez rendkívüli terhet ró a munkásokra. Különösen a rendkívüli hideg miatt egyes kukák súlya a belepakolt hamu, égési termék miatt nagyon nehéz, az edények lefagynak, könnyebben törnek, sérülnek. A PEVIK alkalmazottjai egy ideje gázálarcban, vagy zárt szemüvegben végzik a munkát, mert a belélegzett szállópor igen veszélyes az egészségre.

Teljes cikk a HEOL.hu oldalon.