Használt elemeket, sütőolajat is szelektíven gyűjthetnek a Pétervására környékén élők

A körforgásos gazdaságra való átállás kivitelezhetetlen a helyes hulladékgyűjtés megvalósulása nélkül.

– Ma már régen elavult az a hulladékgyűjtési mód, hogy a háztartási hulladék egészét ömlesztve, vegyesen a fekete kukába helyezzük (vagy még rosszabb: elégetjük). A sárga kukák használatával a leggyakoribb háztartási szelektív csomagolási hulladék jó helyre kerül, hiszen újrahasznosul, de vannak ritkábban keletkező hulladékok is, melyek azonban szintén újrahasznosíthatók lennének. Fontos tehát tudni, milyen hulladékleadási lehetőségek vannak otthonunkhoz közel – ismertette portálunkkal Eged István Renátó, a PEVIK Kft. ügyvezetője. 

Kiemelte: a RE’LEM Nonprofit Kft. számos településen helyezett ki gyűjtőpontokat, melyek használata kiemelten fontos a lakosság részéről, hiszen az elemek és akkumulátorok veszélyes anyagokat tartalmaznak, a környezetre kifejezetten károsak, ha a kommunális hulladék közé dobják. A lemerült, használhatatlan elemeket Heves megye északi részén a következő településeken lehet szelektíven gyűjteni a kihelyezett gyűjtőpontokon: Nagyvisnyó, Szilvásvárad, Balaton, Bükkszentmárton, Bekölce, Mónosbél, Egercsehi, Szúcs, Szentdomonkos, Tarnalelesz, Bükkszenterzsébet, Egerbocs, Fedémes, Szarvaskő, Bátor, Sirok, Terpes, Kisfüzes, Pétervására, Váraszó, Recsk, Parád, Parádsasvár, Tarnaszentmária, Verpelét, Feldebrő.

– Pétervásárán, Verpeléten és Recsken helyezett ki gyűjtőpontot az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., ahol használt izzókat, hagyományos és energiatakarékos, LED-es lámpákat adhat le a lakosság. Csakúgy, mint az elemek, ezek is újrahasznosításra kerülnek, ha a kijelölt pontokon gyűjtjük őket – mondta az ügyvezető.

Továbbá felhívta a figyelmet, hogy kiterjedt begyűjtési lehetősége van a használt sütőolajoknak, sütőzsiradékoknak is. Kritikus fontosságú, hogy a használt sütőolaj ne a lefolyóba kerüljön, hiszen ott rengeteg ivóvizet tehet szennyezetté, és a csatornahálózatot is rongálja. Flakonban, dobozban vagy üvegben gyűjtve azonban bedobható a következő településeken kihelyezett edényzetekbe, amiket a BioTrans Kft. üzemeltet: Bátor, Bekölce, Bodony, Bükkszék, Egerbocs, Egercsehi, Erdőkövesd, Mátraballa, Pétervására, Sirok.

Hozzátette: a gumiabroncsok ugyan nem férnek el a kommunális kukákban, de lomtalanítás során sem lehet ezeket elszállíttatni. Ettől függetlenül persze ezek is válhatnak hulladékká, és a tájékozottság hiányából fakadóan egyesek akár az út mentén, az erdőben helyezik el – illegálisan. Pedig könnyedén és díjmentesen leadhatók a használt gumiabroncsok is, Recsken a TrendiCar Kft. a Parádfürdői Erdészet bejáratánál, a vasútállomás mellett átveszi, majd továbbadja feldolgozásra. Ennek telefonos elérhetősége: 30/985-9545.

– Az elektronikai hulladékban szintén érték rejlik, ha szakszerűen újrahasznosítják, erre pedig számos önkormányzat külön gyűjtést szervez – ezekről a helyi hivatalban kell érdeklődni. A régi mobiltelefonokkal azonban jótékonykodni is lehet, hiszen Pétervásárán a Járási Hivatal előterében kihelyezett gyűjtőponton leadhatók ezek az eszközök, és az újrahasznosításukból származó bevétellel a Jane Goodall Intézet Mambout, egy afrikai menhelyen élő csimpánzt és társait támogatja – emelte ki Eged István Renátó.

Az ügyvezető a környezetvédelem szempontjából kiemelten fontosnak tartja a veszélyes hulladékok szakszerű kezelését. 

– Például a festékes vödröket, motorolajos flakonokat vagy a palatető-elemeket Egerben a Terra Vita Kft. veszi át. A PEVIK ügyfelei számára elérhető továbbá az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által Egerben, a Homok utcában üzemeltetett hulladékudvar is, ahol számos hulladékfajta leadási lehetősége biztosított. Az említett gyűjtőpontok pontos helyszínei térképes nézetben megtalálhatók a www.pevik.hu honlapon, a közszolgáltatási hulladékszállítás, egyéb hulladékok menüpontban. Mindemellett a PEVIK Kft. telefonos ügyfélszolgálatán is lehet érdeklődni a gyűjtőpontok elhelyezkedésével kapcsolatban – ismertette.

Forrás: HEOL.hu