Kilenctonnányi szemetet gyűjtöttek

A megye számos pontján szembesültek azzal tavasszal, hogy a tavaly felszámolt illegális hulladékkupacok újratermelődtek. Hiába szerveztek a korábbi években önkéntes szemétszedő akciókat, pár hónap múlva megismétlődött a jelenség.

Szerencsére arra is nyílt pályázati keret, hogy ezeket a területeket szakemberek bevonásával tisztítsák meg. Eged Renátó, a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft. vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy az Egererdő Zrt. és a nagyvisnyói önkormányzat az Innovációs és Technológiai Minisztérium által indított Tisztítsuk meg az országot! program keretében, sikeres pályázat segítségével számoltak fel hulladékhegyeket. A munkához a céget kérték fel partnernek.

A PEVIK munkatársai több munkanapon át szedték össze az erdőkben, tisztásokon, árkokban, az erdei utak mentén eldobott szemetet. Csaknem kilenctonnányi illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el a Bekölce, Szúcs, Hevesaranyos, Sirok, Nagyvisnyó, Ózd és Farkaslyuk közeli területekről.

A társaság vezetője abban bízik, hogy a szemetelők is belátják egyszer, a trehányságuk milyen felbecsülhetetlen természeti károkat okoz. A szemléletformálásban segíthetnek az ez évi pályázat révén felállított természetvédelmi területeket védő sorompók, a megye számos pontján kihelyezett, egyre bővülő a kamerarendszerek, illetve az illegális szemétlerakás ellen megalkotott szigorúbb jogszabályok.

forrás: HEOL.hu