Szemétkedjünk új szemlélettel !

Bevált a hamujárat, indulhat a közösségi komposztálás. A tavasz beköszöntével sokan igyekszünk rendbe tenni kertjeinket, s persze szabadulnánk feleslegessé váló lomjainktól.

(…)

Garai Ferenc, a PEVIK Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy a kommunális hulladék, az építési törmelék, a gépjárműgumi, az akkumulátorok, a vegyszerek veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, így ezek elszállítására külön szabályok vonatkoznak. Ő is hangsúlyozta, hogy aki lakást, házat újít fel, annak érdemes már a bontásnál ügyelnie arra, hogy szelektíven válogassa szét a hulladékot. A faanyag például eltüzelhető, a tégla újra beépíthető, a tiszta kő pedig hasznosítható. Egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a hulladék tömege, illetve a szállítással járó költségek.

Sajnos, a szigorú szabályok ellenére is gyakran találkozunk az erdeinkben és az utak mentén illegálisan szemétlerakókkal. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, sokat tehetnének az önkormányzatok is. Erre Heves megyében is akadnak jó példák. Visontán a helyhatóság például kijelölt egy olyan udvart, ahová a lakosok egész évben ingyen rakhatják le a lomokat, amiket éves szerződés alapján, igény szerint szállít el a szolgáltató.

Több szűkebb hazánkbeli településén is terjedőben van a közösségi komposztálás jó gyakorlata. Ennek lényege, hogy például a tavaszi, őszi metszési időszakban a nagyobb ágakat egy kijelölt közös helyre vihetik a lakók, ahol aprítékolják azt, és vagy tüzelő lesz, vagy egy hozzáértő ember felügyeletével jó minőségű, nagy mennyiségű komposztot készítenek belőle. A következő évben az így előállított komposzthoz ingyen juthat hozzá a lakosság a tavaszi kertészkedés kezdetekor. Pétervásárán idén létesítenek először ilyen helyet, kísérleti céllal, s Gyöngyöshalászon is működik közösségi aprítékoló berendezés, amit az önkormányzat vásárolt meg, s az itt élők használhatnak ingyenesen.

A PEVIK az elmúlt évben vezette be néhány településen a „hamujáratot”, ami szintén beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek lényege, hogy a fűtési szezonban a háztartásokban keletkezett hamut külön gyűjtik össze és szállítják el, ezzel is csökkentve a háztartási hulladék tömegét.

(…)

A teljes cikk a HEOL.hu oldalán olvasható.