Vigyázzunk a hulladékszállítókra !

Vigyázzunk a hulladékszállítókra is!

A felhívást a MIKOM Nonprofit Kft. honlapján olvastuk: alapgondolataival a PEVIK Nonprofit Kft. ügyfeleihez fordulunk

A hulladékgyűjtési és -szállítási munkavégzés közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatás, amelyet a PEVIK Nonprofit Kft. jelenleg is folyamatosan biztosít. A cég járművei reggelenként a megszokott rendben kivonulnak, kiválóan helyt állnak a jelenlegi, köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kritikus helyzetben. A mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy a PEVIK Nonprofit Kft. erőfeszítései mellett a lakosság is segítse a társaság mindennapi munkáját néhány egyszerű, jelenleg különösen fontos szabály betartásával.

 • A tartályokat, zöldhulladékgyűjtő- és többlethulladékos zsákokat, időben, legkésőbb az ürítés napján reggel 6 óráig helyezzük ki.
 • Különösen figyeljünk oda a gyűjtőtartályok megközelíthetőségének biztosítására. Sokan dolgoznak otthonról és a szabálytalanul parkoló autók miatt a PEVIK munkatársai sokszor nem tudják megközelíteni az edényeket.
 • Mindannyiunk egészségének megóvása érdekében a potenciálisan fertőző hulladékot (pl. papírzsebkendő, szájmaszk, gumikesztyű, ételmaradék) zárt csomagolásban helyezzük a gyűjtőtartályokba. Ez jó alkalom a már használt zacskók újrahasználatára.
 • Mivel az esetleges fertőzés terjedését nagyban elősegítheti, ha a zárt csomagolás sérül, ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a tartályok ne boruljanak ki, azok tartalmához illetéktelenek ne férjenek hozzá.
 • A huzamosabb otthon tartózkodás miatt különösen fontos, hogy törekedjünk a keletkező hulladék, különösen a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentésére, erre már a bevásárlás során figyeljünk oda!
 • A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében használjuk újra a még tiszta zacskókat, műanyag dobozokat! Ha lehet, vásárláskor lebomló vagy újrahasznosítható csomagolást válasszunk, ezzel nemcsak a környezetet védjük, hanem az elszállítandó hulladék mennyiségét is.
 • Fokozottan ügyeljünk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő tartályok rendeltetésszerű használatára, csak csomagolási műanyagot, papírt, illetve fém italos dobozokat dobjunk, továbbá ezeket kilapítva helyezzük bele!
 • A kommunális gyűjtőtartályokba csak annyi hulladékot tegyünk, hogy a teteje lecsukható legyen, ezzel is mindannyian hozzájárulhatunk a PEVIK munkatársai egészségének megóvásához.
 • Az ürítéseket követően lehetőleg mossuk ki, fertőtlenítsük a tartályokat!
 • A közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé ne tegyünk semmilyen más anyagot, pl. háztartási hulladékot, lomot a fokozott fertőzésveszély miatt! Ezek kirakását jogszabály is tiltja.
 • A közterületen elhelyezett hulladékgyűjtőket ne rongáljuk meg, a műanyag és fém italos (üdítős, sörös stb.) dobozokat összelapítva tegyük bele. Továbbá segítsük a PEVIK dolgozóinak munkáját azzal, hogy az utcán járva nem szemetelünk!

  Pétervására, 2020. április 06.
  PEVIK Nonprofit Kft.